keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Mitä meille kuuluu?

En ole koskaan ollut suunnittelemassa kokonaan uutta kirjastoa.

Tiloja on päivitetty ja tuunattu.

Kirjastoihin on tullut automaatio ja saliemännät ja uudet ammattinimikkeet. E-aineisto on ollut tulossa kymmen vuotta, olemme yhä toiveikkaita.

Yhtenä vuotena kuumotettiin hybridikirjastoa (hei, meiltä saa lainata paitsi kirjoja, myös videoita ja äänilevyjä), toisena vuonna oltiin innoissaan kombikirjastoista (hei, me voidaan olla samanaikaisesti yleinen kirjasto JA koulukirjasto).

Päivän sana on itsepalv omatoimikirjastot, tapahtumatuotanto, lean ja innovaatiokumppanuus. Emme enää sano, että pidämme satutunnin päiväkotiryhmälle, vaan meillä on innovaatiokumppanuus varhaiskasvatuksen kanssa. Hymähtäessäni tälle tajuan, että minusta on nyt 37-vuotiaana tullut keski-ikäinen, eikä se edes nolota. I shall embrace it. Silti minulta viimeksi tänään kysyttiin, voiko kirjastossa lukea kirjoja ilman, että ne lainataan ensin. Palaamme perusasioiden äärelle päivittäin!

Mutta en ole koskaan ollut suunnittelemassa kokonaan uutta kirjastoa, en ennen kuin nyt, kun Lempäälän Kuljuun rakennetaan "Pienten lasten talo", johon tulee myös kirjastopalvelut, ja joka otetaan näillä näkymin käyttöön jo keväällä 2018. Aikataulu on siis napakka, ja tällä hetkellä tiedämme, että Pienten lasten talossa on seuraavia tiloja ja toimijoita:
  • päiväkoti
  • ruokasali, jossa myös ikäihmiset voivat käydä aterioimassa
  • monitoimisali, joka sopii tapahtumien järjestämispaikaksi ja kevyeen liikuntaan, kuten joogaan, jumppaan tai tanssiin
  • lähikirjasto, jonne voi mennä myös omatoimisesti silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla
  • perhetupa
  • kokoustilat
  • verstas
Kirjaston ja perhetuvat tilat ja toimet sijoittunevat talon yläkerrokseen ja päiväkoti, ruokasali ja monitoimitila alakertaan. Ajatuksena on, että mahdollisimman monet toimet voivat sujahtaa toistensa lomaan ja tapahtua jaetuissa tiloissa, haetaan muuntojoustavuutta kaikkialla, missä se on mahdollista. Tehdään uutta taloa, mutta luodaan myös uutta toimintakulttuuria, ja se kaikki tulee teetättämään meillä aika paljon työtä, mutta hei, mehän olemme oppiva organisaatio ja ikäisekseen lean.


Tällä hetkellä tuntuu myönteiseltä. Siltä, että tästä tulee hieno, muuntautumiskykyinen, omatoiminen, palveleva. Toivon, että voimme säilyttää kirjaston parhaat palat ja kovan ytimen, mutta myös elvyttää yhteisöllisyyttä ja tehdä asioita toisin/uudella tavalla - tai ihan niin kuin tähänkin asti, jos se toimii ja palvelee - kumppaniemme kanssa.


Tervetuloa seuraamaan elämää Kuljun kirjastossa, kommentit ovat tervetulleita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti