torstai 15. joulukuuta 2016

Kehykset


Pienten lasten talo on alkanut saada kehykset. Ulkoseinien paikat tiedetään jo, ohi ajaessani näen, että rakennuspaikalle on tehty tienpohjaa. Sisätilojen kevyemmät rakenteet elävät vielä vähän, mutta aivan pian nekin lyödään lukkoon ja tiedämme, missä erilaiset tilat ovat.


Suunnitelma on karkea, mutta aivan pian mietimme jo tarkempia asioita. Ensi viikolla minulla pitäisi olla visio siitä, miten hyllyt sijoittuvat tilaan: miksi jo nyt? Sähkösuunnittelija tarvitsee tiedon siitä, mihin valaisimet sijoitetaan, ja jotta ne sijoitettaisiin niin, että niistä saataisiin hyöty, minun pitää tietää, mitä ja miten valaistaan: tässä kohtaa aineistoa, tässä kohtaa ihmisiä, tässä kohta taidetta, ja tähän tulee se ikivanha ruukkukasvi, jonka kantaäiti on Emil Wickströmin taitelijakodissa, Visavuoren ateljeen viherhuoneessa, ja jonka perilliset tulevat kunniapaikalle uuteen kirjastoon... jotain pysyvää pitää tässä maailmassa olla.


Olen kuullut, että saisimme suhteellisen vapaat kädet sisustaa kirjaston tiloja, joten olen vuorotellen tutkinut palvelumuotoilua, vuoroin tunnelmamuotoilua ja loput ajat olen koettanut löytää kantavan idean Pinterestistä.

Millainen on tila, joka herättää uteliaisuutta, tiedonhalua ja kutsuu viihtymään? Millaisia asioita säilytetään, mistä luovutaan?


Ei:
  1. Melu
  2. Huono sisäilma ja kuumuus
  3. Sokkeloiset tilat
Kyllä:
  1. Muuntojousto: tiloja voi tarpeen mukaan muuttaa esim. pyörällisten hyllyjen avulla, kokoushuone asiakaskäyttöön silloin, kun tilaan ei ole varausta, oleskelutiloja myös aulaan.
  2. Työskentely- ja oleskelutilat: pöytä- ja sohvaryhmät läksyjen tekoon, opiskeluun ja oleskeluun
  3. Kokoelma esille uudella tavalla osastoja yhdistäen: hyllypuhujilla ja esim. hyllytason värillä kerrotaan, onko kyseessä aikuisten aineisto vai lasten- ja nuortenaineisto.
Uusi alku on mahdollisuus, mutta myös haaste. Täytyy uskaltaa antautua rohkeasti kokeilemaan mutta myös pitää kiinni siitä, mikä on jo hyvää ja toimii.


Itseäni inspiroivia tunnelmia ja tiloja löytyy Pinterestistä: linkki alla.


https://fi.pinterest.com/ihmeentuntu/pienten-lasten-talo-kulju/